Tuesday, June 25, 2024
HomeЗдравеКак кубчета лед могат да успокоят нервите ви?

Как кубчета лед могат да успокоят нервите ви?

Тайната за по-добър сън се крие във вашия фризер. Да, вашият фризер. Обледеняването на блуждаещия нерв, най-дългият нерв в тялото ви, може да ви помогне да се успокоите и да заспите по-лесно. И всичко, от което се нуждаете, е пакет с лед или просто торба със замразен грах. Като основен нерв на вашата парасимпатикова нервна система, вашият вагусов нерв играе ключова роля във вашата имунна система, храносмилането и сърдечната честота. Освен това е пряко свързан с мозъка ви. Лекарите често използват стимулатори на блуждаещия нерв, за да помогнат при лечението на пациенти с депресия или епилепсия. Скорошно проучване от Бостънския университет установи, че „тонизирането“ на вашия вагусов нерв чрез йога и медитация води до по-ниски нива на стрес. Добре, ясно е, че вагусният нерв е важен. Но може ли обледеняването на вашия вагусов нерв наистина да предотврати безсънието?

Причината за замразяването на блуждаещия ви нерв

В TikTok, който в момента има над 3 милиона гледания (и близо 700 000 харесвания), потребител обяснява как обледеняването на нейния вагусов нерв води до по-добър сън. Тя казва, че преди се е борила да заспи, след като се събуди в 4 сутринта от безпокойство. Дихателните практики, енергийната работа и пиенето на чай не я приспиват отново. Въпреки това, след като започна да поставя пакет с лед в центъра на гърдите си за поне 15 минути, тя заспа по-бързо и по-лесно. Обледеняването на блуждаещия й нерв й позволи да се успокои и да пребори безсънието си, обзето от безпокойство. И докато много уелнес тенденции са нестабилни по отношение на легитимността, може да има известна истина в тази.

Проучване, проведено през 2018 г., установи, че прилагането на студен термод върху вратовете на участниците води до намаляване на нивата на стрес. „Студената стимулация в областта на шията може да е задействала физиологични механизми, за които е известно, че оказват влияние върху неинвазивните [стимулации на вагусния нерв] VNS“, отбелязват изследователите в проучването. Докато трябва да се направят повече изследвания за въздействието на студения компрес върху нивата на стрес на човек, изследователите отбелязват, че резултатите от това първоначално проучване са обещаващи.

Какво се случи, когато заледих блуждаещия си нерв?

Като човек с хронична липса на сън съм склонен да се занимавам с различни нездравословни поведения на съня. От отлагането за лягане за отмъщение до съня само по четири часа на нощ (знам, знам), безопасно е да се каже, че не получавам най-доброто затваряне на очите. Напоследък имах повече проблеми със заспиването. Правя рутинната си грижа за кожата, превъртам TikTok (отново знам, знам), прочетох няколко страници от книга и въпреки това все още съм напълно буден. Въпреки че обикновено не съм тревожен човек, тревожните ми мисли са склонни да се въртят в главата ми точно преди лягане.

Затова реших да изпробвам този хак за себе си. Бях любопитен да видя дали може наистина да ме успокои и да насърчи по-добър сън. Въпреки че нямах пакет с лед под ръка, имах торба със замразени смесени горски плодове. Сложих чантата в горната част на гърдите си и прекарах около 20 минути лежайки там, поемайки дълбоко въздух. Когато свалих торбата със замразени плодове от гърдите си, се почувствах по-спокоен – и заспах лесно през нощта.

RELATED ARTICLES

Most Popular