Tuesday, June 25, 2024
HomeЗдравеДиетиДиета при подагра

Диета при подагра

 

Подагра е възпалителна форма на артрит, която засяга ставата на палеца. Много пикочна киселина в кръвния поток води до образуване на кристали в ставите и други области на тялото.

Характерни симптоми са силната болка, значително подуване и зачервяване на въпросната става. Пристъпите на болестта обикновено продължават от няколко дни до 2 седмици при лечение. Ако не се лекува, те могат да продължат много по-дълго.

Череши

Доказана е ролята на черешите в профилактиката и лечението на подагра. Те съдържат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Обикновено се консумират пресни, замразени, във вид на сокове или екстракти, но няма определени количества за ядене на ден за профилактика на подагра. Все пак нека порциите да не надвишават 1/2 чаша пресни череши или 1 чаша сок от плодовете на ден. За добавки с екстракт от череша е най-добре да следвате предложеното количество на етикета.

Храни с много витамин С

Витамин С  е по-малко известен с потенциалната си роля в лечението на подагра. Начинът, по който може да помогне, е със снижаването на  пикочната киселина в кръвния поток. Добре е да се консумират портокали, лимони и грейпфрут, череши, спанак, зеле, броколи, ягоди, сладки чушки и домати. Ако имате камъни в бъбреците, не се препоръчва да приемате редовно високи дози допълнителен витамин С.

Кафе

Като едно от най-широко консумираните напитки в света, кафето е изследвано за различните му ползи за здравето. Оказва се, че кафето снижава риска от подагра. Консумацията на над 4 чаши кафе дневно снижава драстично съдържанието на пикочната киселина в кръвта.

Нископуринови храни

Един от най-широко приетите и препоръчани диетични подходи при лечението на подагра е да се намали приема на пурин от храната.  Такива храни са  череши и цитруси, нискомаскени млечни продукти, растителни протеинови храни като ядки, бобови растения, пълнозърнести храни и зеленчуци.

Растителни храни

Много храни на растителна основа съдържат множество здравословни хранителни вещества, полезни за цялостното здраве. Храните на растителна основа включват пълнозърнести храни, ядки, семена, боб и други бобови растения, соев протеин, като тофу, плодове, зеленчуци и масла от ядки и различни зеленчуци.

Нискомаслени млечни продукти

Те съдържат определени противовъзпалителни свойства, които намаляват възпалението от кристалите на мононатриев урат в ставата.

Вода

Трябва да се приема много вода, за да се избегне повишаване на  пикочна киселина след дейности, които причиняват силно изпотяване.

Вредни храни

Алкохол

Подаграта е свързана с приема на алкохол от векове. Известно е, че честата и висока консумация на алкохол причинява хронична хиперурикемия, увеличавайки риска от подагра.

Храни с високо съдържание на пурин

Избягването на тези храни намалява продължителността на подаграта, както и на риска от  пристъпи на болестта.

Храните с много пурин са месото от органи като говеждо, свинско и пилешки черен дроб, дивеч, някои морски дарове като сардини и аншоа,  бира и твърди напитки, дрожди и някои храни и напитки с много фруктоза.

RELATED ARTICLES

Most Popular