Sunday, June 16, 2024
HomeГрадинарствоКак да си направим домашна тор за орхидеи

Как да си направим домашна тор за орхидеи

Орхидеите са красиви и деликатни цветя, чието отглеждане може да е трудно. Въпреки че често се смятат за капризни – с подходящите грижи те могат да процъфтяват. Част от тях е подхранването им с правилните хранителни вещества. Търговските торове могат да бъдат скъпи, а понякога и трудни за намиране. Чудесна алтернатива е да си приготвите сами торове у дома

Кои са 3-те ключови съставки

Има много рецепти за домашно приготвени торове за орхидеи, но повечето включват някаква комбинация от тези три съставки:

  • Епсомска сол
  • Зелен пясък
  • Костно брашно

Епсомската сол е чудесен източник на магнезий, който е от съществено значение за растежа на растенията. Зеленият пясък е пълен с желязо и други микроелементи от които орхидеите се нуждаят. Костното брашно е отличен източник на фосфор, който помага на цветята да цъфтят

Как да си приготвим домашна тор

За да си направите тор, смесете равни части английска сол, зелен пясък и костно брашно. След като смесите сухите съставки, добавете вода до получаването на гъста паста. След това можете да прилагате тази паста директно върху корените на орхидеята веднъж на всеки две седмици. С малко усилия можете да поддържате орхидеите си здрави и красиви – без да разбивате банката.

Приготвянето на собствена тор в домашни условия е чудесен начин да спестите пари и да осигурите на орхидеята си необходимите хранителни вещества, за да се развива добре. Само с три прости съставки можете да забъркате партида домашен тор, който ще помогне на орхидеята ви да цъфти прекрасно.

RELATED ARTICLES

Most Popular